Banana bread + verze pro alergiky

12. srpna 2014 v 22:26 | Surynka |  Recepty
Tenhle recept mám od kamarádky, která s rodiči delší dobu žila v USA a ti zase dostali recept od jedné jejich tamní známé. Takže by se mělo jednat o skutečný americký recept na tuhle dobrotu (tedy žádná česká zkomolenina).


Banana bread

+ tipy pro alergiky na lepek a mléko, čím nahradit nevhodné složky receptu




Přísady:

Č. 1)
2 cups hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli

Č. 2)
1/2 cup rozměklého másla
1 cup cukru
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým cukrem)

Č. 3)
1 cup zralých rozmačkaných banánů (cca 3 banány)
1/2 cup bílého jogurtu
1/2 cup nasekaných kousků čokolády/oříšků


a. Smíchat sypké přísady (Č. 1)
b. Smíchat banány s jogurtem.
c. Utřít přísady Č. 2
d. Střídavě přidávat Č. 1 a banány s jogurtem do směsi Č. 3, pak vmíchat čokoládu/ořechy
e. Dlouho (1,5 - 2 h) pomalu a mírně péct.


Poznámky:
* 1 cup = asi středně velký hrnek
* Zkoušela jsem i verzi pro alergiky na lepek (pšeničnou mouku) a kravské mléko (včetně všech výrobků z něj). Hladkou mouku nahradit bezlepkovou moukou na sladké pečení (značka Schär), máslo rostlinným tukem (Hera - asi nejběžnější při pečení i pro nealergiky, nebo třeba Flora light, ta je také bez jediného mléčného alergenu), bílý jogurt stačí nahradit sojovým bílým jogurtem. Kdo by se obával u té čokolády, některé černé čokolády jsou "nezávadné". Například Orion čokoláda na vaření je bezproblému (vím, že černá čokoláda od Figaro mléko obsahuje).
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Markeet Markeet | Web | 12. srpna 2014 v 22:38 | Reagovat

Ahoj, nepotřebuješ někde hlas? :-) Kdyžtak napiš do komentu na blog :-) Kdyby se ti chtělo, můžeš poslat hlas mému kocourkovi :-) odkaz mám na blogu :-)

2 Juliet Rocks Juliet Rocks | Web | 13. srpna 2014 v 19:50 | Reagovat

Páni páni! Super, navíc s tím popisem pro alergiky na lepek a mléko ho můžu udělat tetám! :3 Obě mají alergii. ;)

3 Surynka Surynka | Web | 13. srpna 2014 v 20:11 | Reagovat

[2]: Děkuju :-) No vidíš to, čím dál tím víc si uvědomuju, kolik je mezi námi potravinových alergiků :D (Na druhou stranu to a tak k smíchu není.)

4 Juliet Rocks Juliet Rocks | Web | 14. srpna 2014 v 18:21 | Reagovat

[3]: Jop no, řekla bych, že je to obecně způsobené tím, co všechno se v dnešní době dává do jídla za sajrajty... :(

5 Illienel Illienel | E-mail | Web | 15. srpna 2014 v 13:44 | Reagovat

Mňam! Vypadá a zní to dobře, koupím banány a o víkendu to zkusíme, když tu budou hody. :-) Díky za tip!

6 Surynka Surynka | Web | 15. srpna 2014 v 20:49 | Reagovat

[5]: tak se pak pochlub na blogu ;-) :D

7 Illienel Illienel | E-mail | Web | 16. srpna 2014 v 20:52 | Reagovat

Héj! Už to peču skoro hodinu a třičtvrtě a pořád to není hotový!!! Co to je? :D Jinak to syrové těsto bylo nejlepší, jaké jsem kdy jedla...mňamka! To těsto opravdu chutná banánama. Ale máme tu hody, tančí se, hudba hraje až sem a já msím čekat u trouby, dokud se to nedopeče. :-( Ale už se na to těším, moc doufám, že se mi to povedlo/povede, když už jsem pro to tolik obětovala (vlastní čokoládu, kterou jsem si schovávala, začátek hodové zábavy...). Voní to...ale té čokolády a oříšků jsem tam asi dala moc. :D Je to samá čokoláda. :D

8 Surynka Surynka | Web | 16. srpna 2014 v 23:01 | Reagovat

[7]: Ono to upečený nikdy nebude vypadat jako klasická buchta, bude to trochu vláčnější těsto no :-D Tak doufám, že se povedlo a že uvidím fotku :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama