Borůvkový koláč

30. srpna 2014 v 12:00 | Surynka |  Recepty
Jednoduchý na přípravu, nenáročný co do surovin a nepotřebuje ani zvláštní čas trávený nad zdobením. Tenhle koláč děláme třeba i na chatě, kde normálně nemáme moc prostoru k vyvařování.



Borůvkový koláč





Potřebujeme:
200 g hladké mouky (kdo chce těstu dodat trochu na křupavosti, doporučuju 150 g hladké mouky a 50 g hrubé m.)
2 lžíce cukru křupice
1 lžíce vinného octa
100 g másla
trochu studené vody
1 vejce
1 lžíce třtinového cukru
200 - 250 g borůvek
2 lžíce medu
1 lžíci pomerančové šťávy

1) Z mouky, cukru, vinného octa, másla a vody vypracujte těsto, dokud nebude vláčné. Pak jej ve formě kuličky zabalte do folie a dejte do lednice na 30 - 45 minut. Pokud se vám nechce čekat, rozdělte čas mezi lednici a mrazák, jako to děláme u nás. (Pozor ale, ať vám těsto nezmrzne, to by se z něho koláč dělal špatně :D)

2) Omyté borůvky dejte do mísy, přimíchejte med a pomrančovou šťávu a promíchejte.

3) Těsto rozválejte do kulaté placky silné asi 5 mm. Položte na plech vyložený pečícím papírem. Nasypte borůvky a nechte volné okraje, které pak přehnete přes borůvky.

4) Přehnuté okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte třtinovým cukrem (cca to vyjde na 1 - 1,5 lžíce).

5) Dejte péct do trouby (elektrická 175°C, plynová střední plamen) na 30 - 35 minut, dokud těsto nezezlátne.





Tady máte ještě jednu fotku, z trochu větší vzdálenosti.
(Jo a jsou to kanadské borůvky, ne ty naše lesní, proto jsou větší.)
Koláč vystačil na 4 porce.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Juliet Rocks Juliet Rocks | Web | 31. srpna 2014 v 12:51 | Reagovat

Mňamky mňam, vypadá parádně! :3

2 Date tree Date tree | E-mail | Web | 31. srpna 2014 v 19:38 | Reagovat

Ten vypadá hrozně dobře! :-) mamča teď nedávno taky jeden borůvkovej dělala a musím říct, že nic lepšího jsem nejedla :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama