Vanilkové rohlíčky (bezlepkové/bezpšeničné, bezmléčné a bezvaječné)

19. prosince 2014 v 20:46 | Surynka |  Recepty
Zdravím toho jednoho člověka (možná dva, budu-li optimista), který ještě stále navštěvuje můj blog, který novými články zrovna nepřetéká :D Protože není vhodná doba na vymýšlení příběhů (na to prostě nejsou myšlenky ani čas v tom předvánočním shonu), rozhodla jsem se aspoň rubriku s recepty trochu rozšířit. A že je před Vánoci, čím originálnějším bych tomohla zaplnit, když ne recepty? Jen taková menší vsuvka: na začátku prosince jsem byla na dalších zdravotních vyšetřeních a mimo jiné (to nechci zmiňovat) mi vyjel trochu delší seznam potravinových alergií. Trochu více mi to zkomplikovalo Vánoce, ale budiž. No a dnes se podělím o repcet na vanilkové rohlíčky pro alergiky, které se ale fakt povedly, chutnají výborně, rozdílnost surovin nejde poznat a navíc krásně drží tvar a nerozpadají se jako typické bezlepkové pečivo.

Vanilkové rohlíčky

(bez: lepku, pšenice, mléka, vajec)








Ingredience (na cca 80 ks)
---------------------------------
138 g pohankové mouky
136 g bezlepkové mouky Schär pro sladké pečení (Mix C)
špetka soli
200 g tuku Stella
100 g cukru
100 g mletých mandlí
1 balíček vanilkové cukru (pozor! Kdo nemá rád velmi velmi sladké cukrovi, ubere trochu z množství klasického cukru)

Na obalení
-----------------
vanilkový cukr



1. Do mísy s moukou a solí přidáme Stellu nakrájenou na kousky, cukr a mleté mandle.Rukama zpracujeme pevné těsto.

2. Těsto dáme do mrazícího sáčku a dáme na noc do ledničky. Nebo (tak, jak to dělám většinou) na chvilku do mrazáku.

3. Předehřejeme troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C, plynovou na stupeň 2 - 3). Pechy vyložíme papírem na pečení.

4. Těsto vyjmeme z mrazícího sáčku a rozdělíme na menší části. Jednotlivé kusy těsta trochu propracujeme rukama, rozdělíme na více pruhů, ze terých si odkrajujeme menší části a tvoříme vanilkové rohlíčky.

5. Pečeme asi 10 - 12 minut. I když upřímně? Čas je pro mě spíše orientační, ale radši se řídím barvou a texturou rohlíčků. Ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru a ukládáme do krabiček. Pokud máte rohlíčky radši měkší, tak doporučuju začít s pečením nejpozději první prosincový víkend a na Štědrý den (pár dní před) budete mít dokonaé vanilkové rohlíčky.











 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 19. prosince 2014 v 20:51 | Reagovat

Vypadají velmi chutně =o)

2 Surynka Surynka | Web | 21. prosince 2014 v 0:41 | Reagovat

[1]:  A taky i jsou chutné. Nedovedu si představit člověka, který by poznal rozdíl od těchto a "normálních" rohlíčků :-D  :D

3 raia | creyativite ^∇^ raia | creyativite ^∇^ | E-mail | Web | 30. prosince 2014 v 23:23 | Reagovat

na to, že sú bezlepkové a bezpšeničně a všetko bez ^u^ vyzerajú skutočne ako tie pravé. neviem či to niekedy vyskúšam, nemám dobrú skúsenosť s kupovaním takej múky u nás.

ja by som tam akurát ten dukor na záver nedala (myslím to obalenie) asi by to bolo na mňa príliš sladké. myslíš že by som mohla použiť aj trstinový cukor? ^u^

4 Surynka Surynka | Web | 31. prosince 2014 v 0:50 | Reagovat

[3]: Tak já tam ty "speciální" mouky a rostlinný tuk místo másla dala kvůli svým vlastním alergiím, ale kdybys chtěla vyzkoušet (a nevadí ti klasická mouka atd.), tak si akorát nahraď ty speciální přísady. ;-)

Místo bezlepkové a pohankové mouky dej klasickou pšeničnou, místo toho tuku klidně máslo a tak. Vajíčka v tom receptu nejsou ani v originálu, tudíž je tam nedávej. :-)

Na druhou stranu, kdybys chtěla "zdravější" verzi, tak můžeš použít pouze pohankovou mouku. Ta klasická pšeničná totiž zanáší střeva a celkově z ní je pak člověk takový nafouklý :-D  (A alergie na pšeničnou mouku je vlastně o tom, že jak zanáší střeva, tak alergici to nedokážou nijak zpracovat :D)

A třtinový cukr na obalení (a klidně i do samotného těsta) není na škodu :-) Jen to už pak nejsou vanilkové rohlíčky, když tam není vanilkový cukr  :D Já jsem se řídila klasickým českým receptem, který sem si akorát upravila  kvůli alergiím. :-)

5 Illienel Illienel | E-mail | Web | 5. ledna 2015 v 13:14 | Reagovat

S těmi alergiemi mě to mrzí. Kromě mnoha omezení, leckdy dost nepříjemných, vím, že jakékoliv potraviny a náhražky pro alergiky bývají výrazně dražší a jsou s tím samé problémy. Na druhou stranu to třeba někomu (a zdá se, že patříš mezi takové lidi) umožní být kreativní vymýšlet "vhodné" recepty apod. a taky to může pomoct zdravějšímu stravování, což by asi ocenila většina z nás. Recept se mi líbí, rohlíčky na fotce vypadají krásně, příští Vánoce určitě vyzkoušíme. :-)
Omlouvám se, ale Život je boj si potřebuji přečíst od začátku, v kuse abych si to celé připomněla, vžila se do toho a dokázala napsat komentář a na to jsem si ještě od toho listopadu nedokázala najít dost času. :-( Ale určitě to v plánu mám, jen zatím nevím kdy, musím počkat, jak dopadne zkouškové. Až to budu mít za sebou, tak pokud postoupím do dalšího semestru, budu se moct věnovat blogu (svému i vašim) a dalším tvůrčím věcem. :-) Takže neboj, čtenářku jsi ve mně určitě neztratila a na povídku se těším, jen to mám časově čím dál náročnější (což se projevuje i na mé vlastní blogové aktivitě - průměr roku 2014 jsou 2 články za měsíc :-( ). Přeji ti vše nejlepší do nového roku a hodně času a chuti k psaní! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama